پنج شنبه ۹ حمل ۱۴۰۳
صفحه نخست / گزارش / بررسی سرمقاله های روزنامه ای امروز کابل

بررسی سرمقاله های روزنامه ای امروز کابل

مورخ ۱۸/۲/۱۳۹۵
روزنامه هشت صبح؛ راه‌حل گفتگو است
این روزنامه در باره توتاپ نگاشته است که، برخی از منتقدان، سیاستمداران و نمایندگان مردم ولایت مرکزی به این باوراند که، انتقال توتاپ از سالنگ به معنی نادیده گرفتن اصل توسعه متوازن و زیرپا شدن حقوق شهروندان این مناطق به ویژه بامیان است. به باور روزنامه مطالبات آنان بر حق است چراکه مردم در هر گوشه ی افغانستان حق دارند از نعمت روشنایی برخوردار شوند. باید این پروژه ها بر مبنای ارزیابی های علمی اجرا شود نه برخوردهای سیاسی. بنابراین باید جانب حکومت با نمایندگان معترضان وارد گفتگو شوند.
در این روزنامه آمده است که، دیروز مردم بامیان تظاهرات کردند، آنان فکر می کنند که دوران سیاه بی عدالتی های تاریخی پایان یافته است. با این حال باید سران حکومت وحدت ملی همه را قناعت دهند که عدالت ملی را در نظر دارد و مردم را قانع سازند، حامیان توتاپ برای قانع ساختن مردم نیز نقش برجسته دارند. با این وجود راه حل این نیست که جلو معترضان گرفته شود یا در تقابل قرار بگیرد، راه حل یک گفتگوی سازنده است چراکه اکنون ناممکن است که مطالبات یک مجموعه سیاسی و اجتماعی نادیده گرفته شود.
روزنامه پیشنهاد می کند، بهتر است تمام مقام های دولت از رییس جمهور گرفته تا رییس اجرایی و وزیران، معترضان را قناعت دهند و منطق این تصمیم را به آنان تشریح کنند، اگر دولت نتواند قناعت آنان را حاصل نماید، باید در تصمیم خود تجدید نظر کند. از جانب دیگر نگرانی ها از احتمال بهره برداری های سیاسی و نامشروع از این حرکت مردمی وجود دارد، دولت می تواند از طریق یک گفتگوی سازنده و صادقانه هم این زمینه را بسته کند و هم مشکل را حل سازد.Sarmaghala4

روزنامه ماندگار؛ یک تذکر و هشدارِ مهم پیرامونِ توتاپ
ماندگار در باره تظاهرات روز گذشته باشندگان بامیان می نویسد: این تظاهرات نشان داد که، تغییر مسیر توتاپ موافقان و مخالفان زیادی دارند، ولی موافقان مسیر سالنگ حالا سکوت کردند چراکه تصمیم حکومت به نفع شان می باشند. البته با حمایت شماری از چهره های مشهور سیاسی کشور، مسیر بامیان و مرکز برای توتاپ از حساسیت و اعتراضات بیشتر برخوردار است. گذشته از این همه اکنون برای برخی ها فرصت موج سواری ها نیز مساعد شده است.
روزنامه در ادامه می افزاید: در گذشته دولت و حامیان توتاپ تصمیم گرفته بودند که، این پروژه از بامیان بگذرد اما در نیمه راه این تصمیم تغییر می کند. اکنون موافقان مسیر بامیان می گویند در صورتیکه توتاپ از بامیان بگذرد، مس عینک به یک لین جداگانه و بودجه اضافی نیاز پیدا نمی کند. براساس ارزیابی ها، بامیان از سالنگ ۸۰ کیلومتر طولانی تر و کم هزینه تر است اما در مقابل، سطح مصوونیت پروژه از بامیان بیشتر می باشد.
روزنامه در اخیر تاکید دارد: هرچند دولت و برشنا می گویند که مسیر توتاپ برگشت ناپذیر است ولی مخالفان نیز برای تغییر مسیر این پروژه جدی اند. به باور روزنامه اگراین تنش ها ادامه یابد، گزینه سومی عملی نشدن این طرح مثل ده ها طرح دیگر است. چراکه، قومی کردن پروژه های کلان اقتصادی به انکشاف متوازن صدمه زده و زمینه باج گیری های سیاسی را فراهم می سازد. بنابراین پیشنهاد ما به هر دو طرف این است که در این باره انعطاف پذیر باشند و بزرگتر بیندیشند، به منافع این طرح از چشم انداز افغانستان بزرگ اما محروم نگاه کنند.

روزنامه آرمان ملی؛ نیروهای امنیتی کشور؛ ستـون پنجم مـانع عملـیات تـان نشـود
آرمان ملی می نگارد: آغاز گفتگوهای صلح و مذاکره با طالبان از طریق نشست های چهارجانبه خیلی ها را خوش بین کرده بودند که، به دلیل فشارهای خارجی در سیاست پاکستان نسبت به طالبان تغییرات آمده است و این کشور واقعآ قصد دارد که طالبان را به میز مذاکره بکشاند. اما حالا سرتاج عزیز مشاور امنیت ملی این کشور می گوید به دلیل مذاکره با طالبان، گزینه جنگ در برابر این گروه خوب نیست. از سوی دیگر حکومت افغانستان از پاکستان خواسته است، برای نابودی طالبان بدون ملاحظه و تفاوت تلاش کند که با تاسف مشاور ارشد این کشور این خواست را رد کرد.
به قول آرمان ملی؛ از این موضع حکومت پاکستان چنین برداشت می شود که شبکه استخباراتی آن کشور مثل سابق، طالبان را تجهیز، سازماندهی و حمایت می کند تا آنان به جنگ در افغانستان ادامه داده و فراخوان صلح را قبول نکنند، به این خاطر دستگاه استخباراتی پاکستان تصمیم گرفته است، طالبان را گروه گروه به شمال انتقال دهد به طور مثال شماری از آنان در ولایت پروان بازداشت شدند. با این وجود مردم بغلان از تحرکات و تلاش دوباره طالبان در دندغوری ابراز نگرانی می کنند.
با این حال لازم است تا نیروهای امنیتی کشور جنگ را در برابر تروریستان شدت دهند و برای نابودی آنان از هیچ ابزاری دریغ نورزند، بر فرض اگر ستون پنجم مانع عملیات انان شدند، اعتنا نکنند و با قاطعیت از کشور خود دفاع نمایند. همچنان حکومت نباید فریب توطئه های صلح خواهی پاکستان را بخورد، تا زمانیکه حمایت آنان از طالبان قطع نشود، با سیاست تضرع و گردن خم کردن در برابر جنرالان پاکستانی کار به جای نمی رسد.

روزنامه اطلاعات روز؛ زمان شکایت از پاکستان فرا رسیده است؟
به نوشته روزنامه، سرتاج عزیز مشاور نخست وزیر پاکستان گفته است تا زمانی که راه های مذاکره وجود دارد، استفاده از قوه ی قهریه علیه طالبان افغانستان ممکن نیست چراکه این راه حل نیست، باید از راه های سیاسی برای مقابله با طالبان استفاده شود. او به حضور چهارده ساله ناتو اشاره می کند که نتیجه ملموس نداشته است. اما سخنگویان حکومت می گویند: این کشور برخلاف وعده هایش، نه تنها که طالبان را برای گفتگوهای صلح تشویق نمی کند بلکه برای جنگ به افغانستان می فرستد.
براساس این مقاله، آقای غنی در نشست مجلس گفته بود، پاکستان به صورت کتبی تعهد نموده است در صورتیکه طالبان وارد مذاکره نشوند، سرکوب می شوند. هرچند در اوایل حکومت وحدت ملی به خصوص رییس جمهور از زوایه دوستی با پاکستان وارد شد و در این راه برای جلب این کشور از تمام گزینه ها استفاده کرد. نشست های چهار جانبه، تفاهم نامه اطلاعاتی و فرستادن سربازان افغانستان به پاکستان از اقدامات کابل بود تا روابط دو کشور کمی بهبود یافت تا حدی که نخست وزیر پاکستان دشمن افغانستان را دشمن پاکستان خواند اما این ها با حملات و حوادث اخیر آسیب جدی دید.

این روزنامه در اخیر می نویسد: خوش بینی کابل از همان ابتدا غیر واقع بینانه بود ولی تمام راه های احتمالی رسیدن به صلح را پیمود، در مقابل آن، پاکستان با فریب آگانه پاسخ داد. این کشور به حضور طالبان و خانواده های شان به پاکستان نیز اعتراف کرد، حالا این موضوع برای همه روشن شده است که پاکستان سکوی طالبان است. با این حال هیچ راهی برای افغانستان به جز شکایت به شورای امنیت سازمان ملل باقی نمانده است، این تنها راه است.

Print Friendly, PDF & Email

همچنان ببینید

به بهانۀ هفته قانون اساسی؛ از ضرورت تعدیل تا تجلیل نمادین

 نهضت گرایش به قانون اساسی در حوزه‌ی مشترک تمدنی ما، به ویژه در افغانستان تاریخ …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *