پنج شنبه ۹ حمل ۱۴۰۳
صفحه نخست / اقتصاد / بازگشایی نخستین کارخانۀ سمنت افغانستان پس از ۲۰ سال

بازگشایی نخستین کارخانۀ سمنت افغانستان پس از ۲۰ سال

کارخانه تولید سمنت جبل سراج پس از ۲۰ سال رکود، روز سه شنبه ۱۷ حمل دوباره گشایش یافت. به باور مسوولان وزارت معادن و پترولیم؛ این فابریکه در ۲۴ ساعت ۱۰۰ تن سمنت تولید خواهد کرد

کارخانه تولید سمنت جبل سراج در سال ۱۳۳۷ به عنوان نخستین کارخانۀ سمنت افغانستان در ولایت پروان تاسیس شد. کارخانه مزبور در کنار فابریکه‌های نساجی جبل سراج و گلبهار طی ۳۵ سال گذشته برای هزاران تن از سرا سر افغانستان زمینه کار فراهم میکرد و از نماد های توسعه و پیشرفت در شمال کابل بود.

آبادی های پیرامون این سه کارخانه به ولایت های پروان و کاپیسا رنگ زندگی عصری و مدرن میداد و کم نیستند نام آورانی از گوشه گوشه افغانستان که در ۶۰۰ کوتی شرکت گلبهار یا هم در سه کوتی جبل سراج بدنیا آمده اند.

کلوپ فابریکه سمنت جبل سراج از سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۸۰ خورشیدی قدمگاه شهید احمدشاه مسعود بود و او در بد ترین شرایط و دشوار ترین روز های جنگ و نا آرامی اجازه نداد چرخه های تولید این فابریکه از پا بایستد.

فابریکه سمنت جبل سراج تا سال ۱۳۷۵ خورشیدی که برای مدت کوتاهی بدست طالبان افتاد، فعال بود و بخشی از نیاز داخلی کشور ما را تامین میکرد.

بسیاری از مردم محل روزی را که جت های جنگندۀ پاکستانی پس از شکست مفتضحانۀ طالبان در شمالی در سال ۱۳۷۵ خورشیدی، با پرتاب بم های سنگین این فابریکه را ویران کردند، از یاد نبرده اند.160405111658_afghanistan_cement_640x360_momp_nocredit

همچنان طالبان در دوره حاکمیت کوتاه شان بر گذرگاه جبل سراج در سال ۱۳۷۷ کارخانه نساجی جبل سراج را آتش زدند تا وظیفه استراتژیک شان که همانا نابودی زیرساخت های اقتصادی مقاومت بود را انجام داده باشند و افغانستان بازار فروش سمنت بی کیفیت پاکستانی باشد.

در حدود ۱۰ سال گذشته چندین بار از تلاش ها به منظور بازسازی این فابریکه سخن گفته شد، اما نبود برق کافی در محل همواره از بزرگترین موانع موجود فراراه سرمایه گزاری در این فابریکه عنوان میشده است. از سوی دیگر کار بازسازی این فابریکه مانند دیگر دستگاه های تولیدی کشور در چارچوب طرح خصوصی سازی تصدی های دولتی موضوع جنجال‌ها و زد و بندهای مافیایی افراد و دسته های درون نظام نیز بوده است. اکنون به نظر میرسد وزارت معادن بر این چالش‌ها فایق آمده است.

قدر مسلم این‌که کارخانه سمنت پس از چند سال تلاش و رویارویی با عوامل بیرونی و مافیای اقتصادی داخلی به همت وزارت معادن با هزینه ۷۰ میلیون افغانی بازسازی شده است و ظرفیت تولید روزانه صد تن سمنت با کیفیت برتر را دارا می باشد.

آغاز کار این فابریکه گام مثبت و امید بخش است، اما تداوم کار فابریکه سمنت جبل سراج و دیگر دستگاه های تولیدی کشور در گرو اراده راسخ دولت در حمایت از صنایع داخلی و ایفای نقش هوشمندانه و هدفمندانۀ مسوولان در رویارویی با مافیای اقتصادی درون نظام و توطیه ها و بازی های پیچیده می باشد که از سال‌های بدین سو بازار مواد ساختمانی به ویژه سمنت را در انحصار زیر مجموعه‌ها و پشتوانه‌های اقتصادی و دستگاه های تولیدی مرتبط با ارتش ها و سازمان های استخباراتی منطقه قرار داده است.

حشمت رادفر

Print Friendly, PDF & Email

همچنان ببینید

راه ابریشم و اهمیت حیاتی آن

کابل دو روز پیش شاهد نشست مقامات چینی و حکومت افغانستان بود. این نشست مشورتی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *