سه شنبه ۴ ثور ۱۴۰۳
صفحه نخست / سرمقاله / گزينه سركوب در کنار گفتگو برای صلح

گزينه سركوب در کنار گفتگو برای صلح

در از چهارمین دور نشست گفتگوهای چهارجانبه، مقامات پاکستانی وعده سپردند که طالبان را در گفتگو های مستقیم با حکومت افغانستان روی میز مذاکره حاضر خواهند کرد.
سرتاج عزیز مشاور امنیت ملی و روابط خارجی نواز شریف، با اذعان به این که رهبران طالبان افغانی “همراه با خانواده های شان” در پاکستان زنده‌گی می‌کنند، گفته است که رهبران طالبان همراه با خانواده خود در پاکستان از خدمات و سهولت‌های صحی برخوردار اند. هرچند این موضع گیری سرتاج عزیز بیشتر به منظور اقناعِ محافل سیاسی امریکا مبنی بر نفوذ پاکستان بالای طالبان صورت گرفته است.

همچنان آقای عزیز از عدم کنترول صد در صدی پاکستان بالای طالبان یاد کرده گفته است. ممکن طالبان  برخی از پیشنهادات آنان را رد کنند؛ اما این مساله واضح است که پاکستان از طالبان به شکل انتخابی در گفتگوهای صلح استفاده خواهد کرد و این به سود افغانستان نخواهد بود.

سرتاج عزیز، در آغاز روند مذاکرات چهارجانبه در اسلام آباد اظهار داشته بود که: “هدف گفتگوهای صلح این است که شرایطی فراهم شود تا ” گروه‌های طالبان” پای‌‍ میز مذاکرات حاضر شوند .” این صحبت او در محافل سیاسی داخل کشور با این نگرانی همراه بود كه گفتگو با آدرس‌های متفاوت و مبهم با پیچیده‌گی‌های همراه خواهد بود.

اعلامیه اخیر طالبان پس از چندین دور گفتگوهای چهارجانبه صلح، به این مساله اشاره دارد که طالبان دستکم در این مرحله تمایلی به صلح و مذاکره با دولت افغانستان ندارند و هنوز روشن نیست که پاکستان در پشت این مساله در صدد راه اندازی چه نوع بازی دیگری است.
هر چند حکمت خلیل کرزی از مذاکره کنندگان اصلی در این گفت و گوها از سوی حکومت افغانستان، در نشست خبری مشترک با فلیب هاموند وزیر خارجه بریتانیا در کابل، این اعلامیه طالبان را ” تاکتیکی” خوانده و گفته است که کابل تلاش‌های صلح را ادامه خواهد داد.

اما پس از اعلامیه طالبان مقامات ایالات متحده در واکنش به این گفته در خبرنامۀ اظهار نمودند: اگر گروه طالبان حاضر به گفتگوهای مستقیم صلح با دولت افغانستان نشود، از سوی نظامیان افغانستان و نیرو های ناتو مستقر در افغانستان سرکوب خواهند شد. این اظهارات در حالی صورت می گیرد که پیش از این در نشست های چارجانبه نیز روی این مساله تاکید شده بود که در برابر آن عده از طالبانی که وارد مذکراه با دولت افغانستان نمی‌شوند؛ در امر سرکوب آنان مبارزه مشترک صورت خواهد گرفت.

همچنان رییس جمهور غنی نیز در مراسم افتتاح سال ششم شورای ملی، طالبان مخاطب قرار داده، گفته است که این گروه باید تصمیم بگیرد که “صلح” می‌کند یا “جنگ.” چیزی که، جان کروبی سخنگوی وزارت خارجۀ ایلات متحده نیز به تازگی بیان داشته و گفته است که “طالبان تنها يك گزينه دارند و آن پيوستن با روند صلح است در غيرآن اقدام به سركوب آنان خواهد شد.”

در این صورت به نظر می رسد که برغم تبلیغات و هشدار های طالبان در برابر دولت افغانستان ارادۀ قاطع برای سرکوب شورشیان در میان حکومت و نیروهای ناتو وجود دارد.

Print Friendly, PDF & Email

همچنان ببینید

از کشتار جمعی کابل تا حادثۀ مشکوک قندهار

حوادث کابل و قندهار، هلمند و ننگرهار مایۀ تأثر عمیق است. در حملات دو روز …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *