جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳
صفحه نخست / گزارش / بررسی سرمقاله‌های امروز نشریات کابل

بررسی سرمقاله‌های امروز نشریات کابل

روزنامه ماندگار؛ مارشال فهیم در بستر تحولات/ دومین سالروز درگذشت مارشال افغانستان
Sarmaghala4ماندگار در باره ابعاد زندگی و ویژگی های شخصیتی مارشال محمدقسیم فهیم در موارد مختلف؛ زندگی فردی و اجتماعی، شجاعت و ایثار، رهبری و دفاع از کابل، جبهه شمال شرق، ایمان و اخلاق، سخاوت و جوانمردی، مومن و مجاهد با صلابت به طور جداگانه تبصره و تحلیل کرده است. به روایت این روزنامه مارشال مرحوم مکتب رفت، تحصیل دینی نمود، جهاد کرد، وزیر و معاون رییس جمهور شد و بعد از شهادت احمد شاه مسعود و استاد برهان الدین ربانی زعامت جهاد و مقاومت مجاهدین را به دوش گرفت او ۳۶ سال عمرش را در راه مبارزه، جهاد و مقاومت و دولتداری صرف کرد.
روزنامه می نویسد: مارشال محمدقسیم در آغاز نوجوانی به دنبال تحصیل دینی رفت، دارالعلوم عربی را خواند و در ۱۹ ساله‌گی به عنوان جوانی که با مسایل دینی آشنایی کامل داشت و زبان عربی می‌دانست، به خط جهاد پیوست. این ویژه‌گی نشان می‌دهد که مارشال کشور آگاهانه به خط جهاد رفته بود و با درک و بیداری اسلامی این راه را انتخاب کرد. این یکی از استثناآت است که همه‌گان از آن برخوردار نبودند.
نویسنده می نگارد: تنها مارشال کشور در تمام تحولات افغانستان در هر شرایط و زمان در کنار مردم افغانستان قرار داشت و در تمام دوران جهاد و مقاومت از مردم، سرزمین و ارزش های ملی دفاع کرد. او جوانمردانه در برابر دشمنان مردم و خاک افغانستان ایستاد و مبارزه نمود و هرگز از مسوولیت های ایمانی، دینی و ملی خود شانه خالی نکرد. مارشال مرحوم در دفاع از ارزش های ملی، تقویت روحیه وحدت ملی، دفاع از تمامیت ارضی و دولت سازی از هیچگونه تلاش ممکن دریغ ننمود.
روزنامه هشت صبح؛ نگرانی از قربانی شدن حقوق زنان
براساس تحلیل این روزنامه از هشت مارچ به منظور گرامیداشت از مبارزات فعالان حقوق زن، جنبش های فمینیستی برای برابری و رفع ستم بر زنان در سراسر جهان تجلیل می شود اما در افغانستان فعالان حقوق زن نگران از دست رفتن دستاوردهای اندک زنان می باشند. به باور روزنامه در سیزده سال گذشته به کمک جامعه جهانی زنان در عرصه های مختلف به ویژه نهاد سازی و تصویب قوانین، آموزش و پرورش، تحصیلات عالی و اشتغال زایی تقویت و حمایت شده اند.
این روزنامه تاکید دارد که در حال حاضر این دستاوردهای مزبور شکننده است. از سوی دیگر دولت و برخی از جریان های سیاسی تلاش دارند تا زمینه گفتگوهای صلح را با طالبان فراهم سازند، جامعه جهانی هم بر راه حل سیاسی تاکید می کند برخلاف اینکه طالبان هرگونه گفتگو و مذاکره را با دولت افغانستان رد کرده است اما نگرانی اصلی این است که حکومت و قشر سیاسی حقوق و امتیازهای زنان را برای دست یافتن به صلح قربانی نکنند، چیزی را که طالبان می خواهند؟
نویسنده هشدار میدهد که اکنون برخی از کسانیکه تفکر طالبانی دارند در تلاش حذف تبعیض مثبت به نفع زنان در انتخابات پارلمانی پیش رو هستند چراکه طالبان و حامیان درون دولتی آنان هیچ نوع نقش سیاسی و اجتماعی زنان را قبول ندارند اما از جانب دیگر حکومت بارها گفته اند که حقوق زنان را قربانی نمی کند در حالیکه حکومت تعهدات دیگرش را در باره حقوق زنان نقض کرده است با این حال چگونه می توان باور کرد که حقوق زنان در پروسه صلح قربانی نمی گردد؟
روزنامه آرمان ملی؛ زنان را قدر کنید تا پیش خدا(ج) رستگار باشید
آرمان ملی می نویسد: افغانستان همه ساله از روز جهانی زن تجلیل می کند ولی آیا با برگزاری محافل جایگاه زن و حقوق شان تامین می شود؟ در حالیکه افغانستان در زمرهء کشورهای هستند که حقوق و امتیازات زنان در آن پامال شده است با این رویکرد جامعه افغانستان زن ستیزانه پنداشته می شود.
به باور این روزنامه: حقوق زنان را در ابتدا باید از درون خانواده ها تامین کرد. بنابراین لازم است که همه مردان خود شان را مکلف به رعایت حقوق زنان و دختران شان بدانند به خاطریکه زنان مهمترین عامل تکامل و پیشرفت اجتماعی اند. چراکه زنان پرورش دهنده پیامبران الهی و بزرگان تاریخی می باشند به قول معروف زن با یک دست گهواره و با دست دیگر جهان را تکان میدهد.
این روزنامه نگاشته است: با توجه به نقش سازنده زنان در جامعه حمایت از آنان مسوولیت همگانی است باید برای دختران زمینه آموزش، تحصیلات عالی و اشتغال زایی را فراهم کرد تا از حقوق و امتیازات قانونی و دینی شان در جامعه برخوردار شوند. همه میدانیم که زنان در دین مقدس اسلام جایگاه خاص و ارزشمند دارند حتی در قرآن سوره مشخص بنام زن است.
روزنامه اطلاعات روز؛ لت و کوب
اطلاعات روز در باره هشت مارچ می نویسد: تجلیل از روز زن در افغانستان بیشتر جنبه رسمی دارد نه زمینه های اجتماعی و فرهنگی به این خاطر تجلیل از روز زن براساس فشارهای جامعه جهانی بالای حکومت افغانستان صورت می گیرد. در صورتیکه این روز با سایر روزهای دیگر زنان هیچ تفاوتی ندارد، هشت مارچ هم مثل حقوق زنان در این جامعه بیگانه است.
به باور روزنامه تجلیل از هشت مارچ و زنان مثل حقوق زنان در قانون است، قانونی که زنان و مردان را در جایگاه برابر قرار میدهد، خشونت را جرم می پندارد اما هیچگاهی این موارد عملی نمی شود. در واقع معضل اصلی زنان ریشه در فرهنگ قبیلوی جامعه دارد به طور مثال براساس گزارش حقوق بشر در شش ماه نخست امسال ۲۵۷۹ مورد خشونت علیه زنان توسط این کمیسیون ثبت شده است که بیشتر شان ریشه در باورها و ارزش های ناپسند جامعه دارند.
این روزنامه نگاشته است، خشونت علیه زنان عوامل زیاد دارد. ارزش‌های جامعه، هنجارها، سنت‌ها و سطح پائین آگاهی از جمله عواملی هستند که یا خشونت را تمهید یا آن را تقویت می‌کند. اما به رغم قانون و دادگاه و مجری قانون، گراف خشونت‌ها در حال افزایش است. دولت با داشتن نهادهای قضایی ضعیف و ناکارآمد، فساد اداری، عدم مهار ناامنی‌ها نتوانسته است از میزان خشونت‌ها بکاهد.
روزنامه افغانستان؛ بزرگداشت از روز جهانی زن، تناقضی آشکار در افغانستان
براساس نوشته این روزنامه؛ هشت مارچ یک روز پٌر از تضاد و تناقض برای مردم افغانستان است به طور مثال برخی از سیاسیون و چهره ها، برخلاف عملکرد خود آنچنان بر حقوق زن و نقش آنان تاکید می کنند که گویا به راستی به آن موارد باورمند است. در حالیکه زنان و دختران خودشان را در پشت دیوارهای کانکریتی مجهز به سیم خاردار و کمره های امنیتی مخفی می کنند؟
افغانستان می افزاید: پس از آغاز دوره نوین، وزارت خاص بنام زنان ایجاد شد اما درجه سوم و پالیسی ساز است که نه بودجه چندانی برای سرمایه گذاری و نه کاری چندانی برای انجام دارد. با این حال به تناسب مشکلات زنان و میزان خشونت ها، این وزارت توهین به زنان و حقوق زنان می باشد. چراکه نقش این وزارت در برابر خشونت ها تنها واکنشی و محکوم کردن های لفظی بوده است نه چیزی دیگر. نهادهای مدنی هم تنها به تجلیل از روز زن به اشعار، سخنرانی و شعارهای خالی اکتفا می کنند.
به باور نویسنده این تناقض گویی ریشه در باور و اندیشه همگان دارد که نمی توانند به ارزش، استعداد و ظرفیت زنان احترام قایل شوند. به دلیل که باورهای سنتی و قبیلوی شان اجازه نمیدهند. با این حال تناقض گویی برای فرار از واقعیت در افغانستان یک اصل شده است به این خاطر حکومت در میان تناقض ها گیر مانده است.

Print Friendly

همچنان ببینید

به بهانۀ هفته قانون اساسی؛ از ضرورت تعدیل تا تجلیل نمادین

 نهضت گرایش به قانون اساسی در حوزه‌ی مشترک تمدنی ما، به ویژه در افغانستان تاریخ …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *