دوشنبه ۱۰ ثور ۱۴۰۳
صفحه نخست / گزارش / خاطره‌های روزنامه‌نگاران افغانستان

خاطره‌های روزنامه‌نگاران افغانستان

به مناسبت روز آزادی رسانه ها؛ گرامی‌داشت از  چهاردهم ثور روز جهانی رسانه‌ها در کانون اصلاحات

کانون اصلاحات در نشستی متفاوت، با دعوت از روزنامه‌نگاران و خبرنگاران افغانستان، از روز جهانی رسانه‌ها گرامی‌داشت به عمل آورد.
در این نشست که شامگاه چهارشنبه در کابل برگزار شده بود، برای نخستین‌بار خبرنگاران و مسوولان رسانه‌های افغانستان، خاطره‌های تلخ و شیرین خویش را از کار روزنامه‌نگاری در کشور بیان کردند.
آن‌ها، ضمن پرداختن به دشواری‌های کار خبرنگاری در افغانستان، از نقش تأثیرگذار رسانه‌ها در شانزده سال پسین در کشور ستایش نمودند.
در آغاز، حشمت رادفر مشاور رسانه‌یی رییس اجراییه گفت که روزنامه‌نگاران و اهالی رسانه‌های افغانستان خاطره‌های فروانی از جریان مأموریت خویش دارند؛ اما تا اکنون زمینۀ انتقال این تجربیات فراهم نشده است. او گفت که امروز در نشستی متفاوت جمع شده‌ایم و خاطره‌های خویش را با هم در میان می‌گذاریم؛ خاطره‌هایی که بدون شک آموزنده خواهد بود.
به گفتۀ آقای رادفر، در این‌جا گروهی از روزنامه‌نگاران دور هم جمع شده‌اند که در شرایط دشوار جنگ و خون‌ریزی – چه در دورۀ جهاد و چه هم در دورۀ مقاومت و در شانزده سال پسین- از کار دست نکشیدند و مشتاقانه به اطلاع‌‌رسانی پرداختند. 13087927_1378401132176446_822654225128056936_n
در این نشست، دو تن از روزنامه نگاران پیشکسوت آقایان عبدالحفیظ منصور و صدیق‌الله توحیدی سخنرانان اصلی بودند.
عبدالحفیظ منصور عضو کنونی مجلس نماینده‌گان و از روزنامه‌نگاران و خبرنگاران با سابقۀ کشور، خاطره‌های خویش را از کار در دورۀ جهاد و مقاومت ارایه کرد.
او با اشاره به توجه ویژۀ شهید مسعود قهرمان ملی کشور به اهمیت کار رسانه‌ها، یکی از خاطره‌های خویش را حکایت کرد. آقای منصور گفت: در دورۀ حکومت مجاهدین، در آژانس باختر کار می‌کردم. جنگ میان دولت و حزب اسلامی گلبدین حکمتیار جریان داشت. نیروهای دولتی روزی محل اقامت حکمتیار را بمباران می‌کردند. چند روزی از رهبر حزب اسلامی خبری نبود و او از دید نیروهای دولتی خارج شد. همه از پیداکردن حکمتیار و این‌که او کجاست و در چه وضعی قرار دارد، عاجز ماندند. من به رهبری دولت پیشنهاد کردم که اگر اجازه بدهند من حکمتیار را پیدا خواهم کرد. آنها از این حرف من متعجب شده بودند. چون عملاً کل دستگاه نتوانسته بود، حکمتیار را دریابد. به محض این‌که دولت موافقه کرد، در آژانس باختر خبری را نشر کردم مبنی بر این‌که فک پایانی حکمتیار در نتیجۀ عملیات هوایی نیروهای امنیتی شکسته است! بلافاصله از نشر این خبر، حکمتیار کنفرانس مطبوعاتی داد و از سلامتی اش گفت!
آقای منصور در دشوارترین روزهای دورۀ مقاومت در کوه‌پایه‌های هندوکش هفته نامۀ پیام مجاهد را به چاپ رسانیده است. پیام مجاهد، ارگان نشراتی مجاهدین افغانستان بود.
مدیر مسوول پیشین هفته نامۀ پیام مجاهد می‌گوید که این هفته نامه در دورۀ مقاومت روزهای پنجشنبه به نشر می‌رسید تا امامان مساجد در نماز جمعه از داشته‌های آن استفاده کنند. به گفتۀ او، شهید مسعود قهرمان ملی کشور، آنان را حمایت می‌کرد٬ از نزدیک با آنها همکاری می‌نمود٬ وضعیت را برای آنان به طور منظم توضیح می‌داد و اگر از ساحه خارج می‌بود، از طریق تلیفون وضعیت را توضیح می‌داد.
همچنان، صدیق‌الله توحیدی مسوول دیده‌بان رسانه‌های آزاد افغانستان (نی) خاطره‌های خویش را از کار رسانه‌یی بیان داشت. او گفت که دورۀ مجاهدین، همۀ خبرها و گزارش‌های آنان در آژانس باختر دربارۀ شمار تلفات و زخمی‌های جنگ بود.
مسوول نی با تشریح تاریخ دشوار روزنامه‌نگاری در چهاردهۀ پسین گفت که وقتی طالبان کابل را اشغال کردند، روزنامۀ دولتی انیس چند شماره در چاریکار به چاپ رسید و اما طالبان با تصرف این شهر، همۀ داشته‌های انیس را غارت کرده و به قندهار انتقال دادند. 13177460_1378400915509801_6401491816979254529_n
او یکی از خاطره‌های خویش را از دورۀ مقاومت ملی بیان کرد. توحیدی گفت: در دورۀ مقاومت با استفاده از مخابره روسیی رادیویی را به منظور پوشش فعالیت‌ها و دست‌آوردهای جبهه راه‌اندازی کرده بودیم که بخش‌هایی از پروان را پوشش می‌داد. به قول شماری‌ها، حتا گه‌گاهی در کابل هم شنیده می‌شد. به آمر صاحب مراجعه کردیم و دربارۀ فعالیت رادیو گفتیم. آمر صاحب از ما پرسید: ساحۀ پوشش رادیو تا کجاست؟ من پاسخ دادم: از چاریکار تا جبل‌السراج. آمر صاحب گفت: مرد خدا! از این کرده که در مسجدها بگردین خوب است!
او از نقش پیام مجاهد در دورۀ مقاومت یاد کرد و گفت: پیام مجاهد کار بزرگی در جبهه می‌کرد. چون رابطۀ ما را با جهان قطع کرده بودند، پیام مجاهد تنها آدرسی بود که اطلاعات و اخبار درون و بیرون جبهه را در داخل به نشر می‌سپرد و روزهای پنجشنبه همه منتظر این هفته نامه بودند.
سپس، رحمت‌الله بیگانه، نثار حارث، میر حیدر مطهر، داوود نعیمی، آصف آشنا، آقای قیس، عبدالقدیر میرزایی، مجیب خلوت‌گر، بشیر احمدقاسانی، صابر فهیم و نظری پریانی از روزنامه‌نگاران و خبرنگاران مطرح افغانستان، خاطره‌ها و حکایت‌های شنیدنی خویش را در جریان مأموریت‌شان بیان داشتند.
کانون اصلاحات در نظر دارد که خاطره‌های تلخ و شیرین روزنامه‌نگاران کشور را در مجموعه‌یی تدوین کرده و به چاپ برساند.  پیش از این نیز کانون اصلاحات رساله‌یی را زیر عنوان “اصلاحات انتخاباتی؛ فرصت‌ها و چالش‌ها” به نشر رسانیده است.


یونسکو سوم می را روز جهانی آزادی بیان و رسانه‌ها نام‌گذاری کرده است. از این روز سالانه در سراسر جهان بزرگ‌داشت به عمل می‌آید.

Print Friendly

همچنان ببینید

به بهانۀ هفته قانون اساسی؛ از ضرورت تعدیل تا تجلیل نمادین

 نهضت گرایش به قانون اساسی در حوزه‌ی مشترک تمدنی ما، به ویژه در افغانستان تاریخ …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *