شنبه ۲۲ ثور ۱۴۰۳
صفحه نخست / سرمقاله / سال ۹۵ و بیم‌ها و امیدهای تازه

سال ۹۵ و بیم‌ها و امیدهای تازه

افغانستان پس‌از شکل‌گیری حکومت وحدت ‌ملی به ویژه از سال ۹۴ بدین‌سو، با مشکلات زیادی مواجه بوده است. بحران مهاجرت و وضعیت بد اقتصادی و سیاسی از مشکلات مهم سال ۹۴ بود که از کنار آن‌ها نمی‌توان به سادگی گذشت.
در سال گذشته، ولایت کندز به دست طالبان سقوط کرد. ولایت‌های فاریاب، بغلان، غزنی و هلمند با مشکلات جدی امنیتی مواجه گردیدند. طالبان بیشتر تمرکزشان را روی گسترش ناامنی در شمال کشور داشتند تا افکار عمومی را از این ناحیه به شدت مغشوش نمایند. طالبان با مهارت تمام از معاهده دندغوری استفاده کردند و توانستند هفته‌ها در برابر نیروهای امنیتی مقاومت کنند. با آن‌هم، طالبان در جنگ‌های شمال از حکومت وحدت‌ملی شکست خوردند.
کاهش سرسام آور نرخ افغانی در برابر اسعار خارجی و بلند رفتن نرخ مواد اولیه، در کشوری‌که تهیه مواد اولیه‌‌اش متکی به واردات خارجی است؛ طبیعتاً برای حکومت وحدت‌ملی مشکل ساز بود. بر بیناد اعلامیه‌ی بانک مرکزی، پول کشور در سال ۱۳۹۴، ۲۱ درصد ارزش خود را در مقابل دالر امریکایی از دست داده است.
جنگ،فقر و بیکاری از عوامل مهم بحران مهاجرت دانسته می‌شود. فرار دسته جمعی جوانان به صورت قاچاقی و غرق شدن آن‌ها در آب‌های اروپا از مصایب کلان کشوری بودند.
انتخابات ۹۳ و انتقال صلح‌آمیز قدرت از حامد کرزی و شکل‌گیری حکومت وحدت‌ملی سبب شد که مردم چشم امیدشان را به «اصلاحات بنیادین» بدوزند، تا کشور از شر تجارب تلخ و ناکام ۱۴سال گذشته بیرون شود. متاسفانه پروسه اصلاحات آنچنانی‌که در متن توافق‌نامه سیاسی مسجل شده بود به وقت و زمان معین آن تطبیق نشد. البته این را فراموش نکنیم عوامل زیادی در پی به‌تعویق افتادن پروسه تطبیق اصلاحات وجود داشت. مردم به خوبی‌ مشاهده کردند که موضوع آوردن اصلاحات بار حیثیتی را به‌خود گرفته است. این باعث شده است که حکومت وحدمت ملی به دو کمپ تقسیم شود. یکی از کمپ‌ها احساس می‌کند که آوردن اصلاحات شکست سیاسی آنان است و دارند خلاف دغدغه‌های اصلی مردم عمل می‌کنند. یکی از عواملی که روند اصلاحات را به کندی مواجه ساخت برخاسته از همان نگاه “‫#‏کمپ‌گرایی‬” در داخل حکومت وحدت‌ملی است که باعث شد روند توزیع شناسنامه‌های برقی از جانب حلقاتی خاصی به گروگان گرفته شود و اصلاح نظام انتخاباتی که می‌بایست در زوترین فرصت ممکن عملی گردد،متاسفانه به درازا کشیده شد.
رهبران حکومت وحدت ملی در پیامهایی که به مناسبت آغاز سال جدید “نوروز” داشتند وعده سپردند که در سال پیش‌رو به همه این مشکلات رسیدگی صورت خواهد گرفت.
داکتر عبدالله عبدالله رییس اجراییه افغانستان در پیام تبریکی نورزوی‌اش در شب سال‌نو در صفحه فیس‌بوکش نوشت: ” سال ١٣٩٤ با تمام مشكلاتش گذشت. حكومت وحدت ملى نتوانست به وعده هاييكه به مردم داده بود عمل كند و تغير بنيادى در زندگى مردم بياورد. اما جاى خوشبتخى است كه ما موفق شديم تا افغانستان را كه با وجود گذشت ١٤ سال و سرازير شدن سيلى از كمك هاى بى سابقه و تكرار ناشدنى بين المللى در آستانه متلاشى شدن قرار داشت، نجات دهيم.” رییس اجراییه کشور در مراسم تجلیل از نوروز در بلخ در سخنان خود سال گذشته را پر از مشکلات برای مردم افغانستان یاد کرد و گفت: این سال یک‌بار دیگر، سال مهاجرت برای افغان‌ها بود. وی وعده سپرد که برای تامین صلح دایمی بی هیچ معامله پشت پرده، یک ثانیه هم غفلت نخواهد کرد؛ صلحی که عزت مردم در آن حفظ شود.
رییس جمهور غنی نیز در پیام نوروزی‌اش وعده سپرد به مشکلات مردم به ویژه مشکلات اقتصادی رسیدگی صورت خواهد گرفت.
امید می‌رود که رهبران حکومت وحدت ‌ملی با توجه با تجارب حکومت‌داری سال گذشته اقداماتی را روی دست گیرند که بتوانند از پس همه‌ مشکلاتی که در سال گذشته با آن‌ها دست و گریبان بودند، بیرون شده و سبب تحکیم ثبات و توسعه در کشور شوند.

Print Friendly, PDF & Email

همچنان ببینید

از کشتار جمعی کابل تا حادثۀ مشکوک قندهار

حوادث کابل و قندهار، هلمند و ننگرهار مایۀ تأثر عمیق است. در حملات دو روز …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *