چهارشنبه ۵ ثور ۱۴۰۳
صفحه نخست / گزارش / بررسی سرمقاله های روزنامه های امروز کابل

بررسی سرمقاله های روزنامه های امروز کابل

مورخ ۱۳۹۵/۲/۱۲
روزنامه اطلاعات روز؛ چالش‌های پنج‌گانه‌ی نیروهای امنیتی
روزنامه اطلاعات روز می نویسد: این روزها سخن از موفقیت نیروهای امنیتی برای سرکوب طالبان است، علی رغم پیش بینی ها که بیانگر قدرت گیری طالبان بود اما تحولات اخیر وضعیت را به گونه ی دیگر رقم زد. عملیات و دستاوردهای روزانه نیروهای امنیتی نشان میدهد که، سربازان کشور دوباره جان تازه گرفته اند. عامل مهم این موفقیت، تفکیک دوست از دشمن و دستور همه جانبه به تمام قوت ها برای سرکوب طالبان از سوی حکومت پنداشته می شود. از جانب دیگر با تمام این امیدواری ها و موفقیت ها اداره بازرسی امریکا می گوید: وضعیت امنیتی افغانستان در حال بدتر شدن است.
به نوشته هشت صبح، جان سپکو پنج چالش را فراروی نیروهای امنیتی افغانستان عنوان می کند؛ فقدان آمار دقیق از نیروهای امنیتی، عدم شفافیت در مصرف کمک های امنیتی، محدودیت نظارت و ارزیابی، عدم سنجش قابلیت ها، معلوم نبودن میزان موثریت و نیازهای آنان از چالش های جدی قوای امنیتی افغانستان است. به باور روزنامه هرچند این موارد واقعیت دارد که مانعی در برابر توسعه ی نیروهای امنیتی کشور است، اما جامع و فراگیر نیست. در ضمن حکومت از این چالش ها آگاه است ولی نمیداند که چه باید کرد؟ اکنون با معلوم شدن چالش ها، این فرصت برای مسوولان فراهم می شود تا عوامل بازدارنده ی توسعه قوای امنیتی کشور را برطرف کنند.
اطلاعات روز تاکید دارد که سربازان خیالی یک واقعیت است. براساس گزارش سیگار همه نمیدانند که شمار نیروهای امنیتی به چه میزان است، شاید ممکن است که حکومت هم از تعداد نیروهایش آمار دقیق نداشته باشد. حکومت باید تلفات و کاهش نیروها را به هر دلیلی که صورت گرفته محاسبه کند و به جای سربازان خیالی افراد واقعی را جایگزین نماید که بخش عمده ی از فساد مربوط به سربازان خیالی است. بنابراین نظارت و ارزیابی همه جانبه، واقعی و فراگیر از نیروهای امنیتی باید بیشتر شود، چراکه نقش این چالش‌ها کم‌تر از اعمال تروریست‌ها در ویرانی‌های کنونی نیست. نیروهای خیالی، فساد و عدم شفافیت بیشتر از دشمن توان حکومت و نیروهای امنیتی را زیر سوال می‌برد.Sarmaghala4

روزنامه ماندگار؛ چرا جرایمِ جنایی سیر صعودی دارند؟
به نوشته ماندگار در افغانستان هر روز جنایت های فراوان صورت می گیرد اما سایه سنگین جنگ و سیاست، مانع بازتاب آن ها و مجازات مجرمان این رویدادها می شود. تنها چند گزارش از ولایت های فراه، هرات و کابل نشان میدهد که جرایم جنایی در حال افزایش است. کشته شدن اباسین، ترور رییس دادستانی استیناف هرات و ده ها رویداد دیگر به این معنی است که آدم ربایان و سارقان هنوزهم به قوت تمام جنایت خود را انجام میدهند. دستگیری عاملان رویداد کابل و هرات نشانگر عملکرد درست نهادهای امنیتی است اما این تلاش ها برای کاهش جرایم بسنده نیست تا زمانیکه قانون وعدالت تطبیق نشود.
به باور روزنامه برکناری مسوولان که در ساحه ماموریت شان جنایت صورت می گیرد، نیز یکی از اقدامات درست است اما این راهکار گاهی عملی و گاهی هم از آن چشم پوشی شده است. یکی دیگر از دلایل افزایش جرایم جنایی حضور مافیا در درون حکومت است. با این حال لازم است که ساختارهای حقوقی کشور برای تطبیق قوانین و مجازات جنایت کاران به هدف پیشگیری از جرایم قاطع باشند نه اینکه یک مجرم با یک تلفون مقام از زندان آزاد شود. به این خاطر تا هنگامیکه نهادهای حکومتی از وجود حامیان جنایت کاران تصفیه نگردد، ظلم و جنایت همچنان از مردم قربانی می گیرد.
ماندگار هشدار میدهد که تجاوز بر یک کودک سه ساله در هرات، کشتن دادستان ارشد هرات، کشتن اباسین سیزده ساله ما را متوجه یک خطر بزرگ اجتماعی و امنیتی می کند چراکه جدا از جنگ داعش و طالب علیه مردم افغانستان، امنیت روحی و روانی جامعه نیز مورد تعرض جنایت کاران قرار گرفته است. حالا انتظار عمومی این است که قاتلان اباسین زازی و تمام مجرمان و جنایت کاران در بند را در منظر عام دادگاهی و به کیفر برساند تا برای دیگران عبرت شود. بدون شک شفافیت و عمل کردن نهادهای عدلی و قضایی سبب مشروعیت بیشتر و شگوفایی جامعه می گردد تا جرایم سیر نزولی پیدا کند.

روزنامه هشت صبح؛ تمام قطعات باید از حالت انفعالی بیرون شوند
هشت صبح می نگارد؛ رویکرد تهاجمی نیروهای امینتی کشور پٌر دستاورد به نظر می رسد که توانسته تلفان سنگینی را بالای تروریستان وارد کرده است. بدون شک نیروهای امنیتی کشور با امکانات و منابعی که در اختیار دارند، می توانند تروریستان را مغلوب و از جنایت آنان جلوگیری کنند. از طرف دیگر نیروهای هوایی با تجهیزات که در اختیار دارند، می توانند پایگاه ها و آموزشگاه های طالبان را هدف قرار دهند اما عملیات تهاجمی نیروهای امنیتی نباید به این بخش محدود شود، باید به همه قوت های امنیتی در سراسر کشور صلاحیت مدیریتی عملیات تهاجمی داده شود.
به باور روزنامه، لازم است که وزارت دفاع به تمام بخش های امنیتی مربوطه صلاحیت عام و تام را بدهد که بالای پایگاه های طالبان عملیات کنند چراکه یکی از دلایل منفعل بودن برخی از قطعات اردوی ملی، مقررات دست و پاگیر است. به طور مثال فرماندهان برای آغاز عملیات باید اجازه آمران ماموفق خود را بگیرند و این روند هفته ها طول می کشد. این وضعیت باید خاتمه داده شود مثل که در زمان حضور رزمی ناتو نیروهای امنیتی صلاحیت راه اندازی عملیات را در منطقه داشتند که این کار هم سبب کاهش تلفات خودی و شکست دشمن شده بود. باید قطعات اردوی ملی از حالت انفعالی بیرون شوند.
این روزنامه با تاکید بر متناسب بودن مقررات جنگی با واقعیت های محیطی می نویسد: اگر قطعات اردوی ملی فعال باشند، گروه های تروریستی فرصت نمی یابند که قرارگاه های آنان را محاصره کنند. مثلآ وقتی قطعه ی با رویکرد صرف دفاعی منفعل باشد که حتی چهار اطراف خود را رصد نکند، روشن است که روزی محاصره می شود. به هر حال برای بهبودی و موفقیت عملیات تهاجمی ضرور است که در رآس نیروها یک فرمانده کارکشته و نیروی کشف مسلکی قرار داشته باشند. رهبری وزارت دفاع باید فرماندهان غیر مسلکی و فاسد را برکنار کرده و افراد جوان و شایسته را منسوب نماید به خاطریکه در جامعه ما قطع الرجال نیست.

Print Friendly, PDF & Email

همچنان ببینید

به بهانۀ هفته قانون اساسی؛ از ضرورت تعدیل تا تجلیل نمادین

 نهضت گرایش به قانون اساسی در حوزه‌ی مشترک تمدنی ما، به ویژه در افغانستان تاریخ …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *