سه شنبه ۴ ثور ۱۴۰۳
صفحه نخست / گزارش / بررسی سرمقاله های امروز کابل

بررسی سرمقاله های امروز کابل

روزنامه ماندگار؛ نسـخه‌های معـلول در جیبِ کری
به نوشته ماندگار، ظاهرآ جان کری وزیر خارجه امریکا به کابل آمده است تا در باره توافقنامه امنیتی میان دو کشور با رهبران حکومت وحدت ملی گفتگو کند. اما برداشت اکثریت از سفر کری، ادامه کار حکومت وحدت ملی تا چهارنیم ماه آینده است چراکه بعد از این زمان مشروعیت حکومت پایان می یابد و لازم است تا از همین حالا راهی برای مشروعیت سازی سنجید. اکنون چشم همگان به نتایج سفر این مقام امریکایی دوخته شده اند، به دلیل که حکومت وحدت ملی برای امریکایی ها از اهمیت حیاتی برخوردار است. اما به نظر می رسد که امریکایی ها نیز در پی انتخابات زودهنگام اند، اما انتظار عمومی این است که امریکایی ها در برنامه های خود نسبت به مردم افغانستان صادق باشند.
روزنامه برعلاوه تاکید روی عملی شدن توافقنامه امنیتی و ضرورت آن می نویسد: جان کری به این نکته واقف است که، توافقنامه سیاسی میان دو رهبر حکومت به گونه درست عملی نشده و هنوزهم قدرت و صلاحیت مطلق در کنترل رییس جمهور است. از اصلاحات انتخاباتی، توزیع شناسنامه های الکترونیکی و برگزاری انتخابات پارلمانی خبری نیست؟ بنابراین برای برگزاری لوی جرگه تعدیل قانون اساسی هیچ کاری صورت نگرفته است چراکه ارگ ریاست جمهور نگاه قومی نسبت به مسایل کلان ملی دارد. از طرف دیگر اختلاف ها در باره گزینش افراد در سمت وزارت دفاع و ریاست امنیت ملی همچنان جدی است.
روزنامه در اخیر می نگارد: امریکایی ها قصد یک پادرمیانی میان رهبران حکومت وحدت ملی را دارند، در حالیکه انتظار مردم افغانستان تطبیق توافقنامه سیاسی اند، مردم افغانستان از جامعه جهانی و امریکا می خواهند که صادقانه از روند نهادینه شدن دموکراسی و ارزش های آن حمایت و برای اجرایی شدن آن گام های عملی بردارند نه اینکه نسخه های معلول را به جامعه تحمیل کنند که در نهایت دموکراسی و ارزش های آن را مغشوش و مطرود سازند. نکته دیگر، باتوجه به تهدیدهای امنیتی، افغانستان بیشتر از هر وقت نیازمند اجرایی شدن توافقنامه امنیتی است، امریکایی ها باید به تعهدات خود به طور واقعی در این باره عمل کنند.

روزنامه اطلاعات روز؛ سپاس بی‌پایان ارگ از «قهرمان جنگ»
Sarmaghala4روزنامه اطلاعات روز در باره سفر جان کری می نویسد: او برعلاوه شرکت در سومین نشست کمیسیون دو جانبه ی افغانستان و امریکا و گفتگو با سران حکومت وحدت ملی در حوزه های مختلف سخن گفت تا حمایت کشورش را از روند صلح، ادامه مبارزه علیه داعش و سایر گروه های دهشت افگن اعلام کند. او از طالبان خواست تا به پروسه صلح بپیوندند و همچنان تاکید کرد که حکومت افغانستان تا قبل از نشست وارسا و بروکسل روی حکومتداری خوب و اصلاحات انتخاباتی کار کند، چراکه در این نشست ها کمک های جامعه جهانی به افغانستان بازبینی خواهد شد اما کمک های امریکا مشروط به حسابدهی روشن و حکومتداری خوب است.
روزنامه در ادامه نوشته است، جان کری در باره آینده حکومت وحدت ملی افزود: این امر مربوط به افغان هاست که تعیین می کنند اما توافقنامه سیاسی تشکیل حکومت وحدت ملی پس از دو سال بی اعتبار نخواهد شد. در همین حال سخنان رییس جمهور در کنفرانس مشترک با کری کٌلی، تکراری و بیشتر ابراز سپاس بی پایان از امریکا و شخص جان کری بود که او را قهرمان جنگ خواند. به هر حال موضوع مهم این است که بعد از یک نیم سال توافقنامه سیاسی تطبیق نشده است، از اصلاحات انتخاباتی و برگزاری انتخابات پارلمانی هم خبری نیست؟ شش ماه تا برگزاری لوی جرگه باقی مانده است به نظر نمی رسد که در این زمان؛ جرگه را برای تغییر نظام برگزار کند چونکه اختلافات هم میان دو طرف بیشتر از گذشته است.
روزنامه هشدار میدهد که با نزدیک شدن زمان برگزاری لوی جرگه، سیاستمداران کشور از عدم مشروعیت نظام و برگزاری زودهنگام انتخابات سخن می گویند و تاکید دارند که حکومت به تعهدات خود عمل نکرده است به این خاطر وضعیت هر روز در حال بدتر شدن است. اما جان کری در پاسخ آنان، آینده‌ی حکومت را مربوط به تصمیم افغان‌ها دانست اما به صراحت گفت که حکومت وحدت ملی برای یک دوره‌ی کامل است نه دو سال. نکته پرسش برانگیزه این بود که ریاست اجراییه در این کنفرانس حضور نداشت.

روزنامه هشت صبح؛ اکنون نوبت وزارت دفاع و ریاست امنیت است
هشت صبح در سرمقاله اش تاکید دارد که باید برای وزیر داخله و دادستان کٌل کشور اصلاحات در اولویت باشد هرچند وزیر داخله در زمان سرپرستی اش، آمران حوزه ها را مجازات کرد، آقای وحیدی هم وعده اصلاحات داده است، امیدواریم که این اقدامات و وعده ها مقطعی نباشد. در عین حال انتظار عمومی از رییس جمهور و رییس اجراییه این است که، هر چه عاجل با توجه به شرایط حساس کشور به جریان سرپرستی وزارت دفاع و ریاست امنیت ملی خاتمه ببخشند. شاید در باره گزینش افراد در پست های مورد نظر اختلافات میان دو طرف وجود داشته باشد اما لازم است که به زودی حل شود چراکه وضعیت جنگی، فرصتی برای کشمکش های سیاسی نمی گذارد.
روزنامه در ادامه نگاشته است، طالبان دیگر مذاکره نمی کنند، سفیر افغانستان در پاکستان هم اعلام کرد که شورای رهبری طالبان جنگ بر مذاکره را ترجیح میدهند با این حال انتخاب طالبان جنگ است. از طرف دیگر سرتاج عزیز مشاور امنیت ملی پاکستان می گوید کشورش نمی خواهد چیزی را بالای طالبان تحمیل کند، یعنی اینکه پاکستان نمی خواهد سران طالبان را مجبور به مذاکره کند.
پس لازم است که حکومت افغانستان تدابیر لازم را اتخاذ کند، به نهادهای امنیتی صلاحیت عمل و جایگاه حقوقی روشن بدهد. معلوم است که سرپرست احساس مسوولیت، صلاحیت و صلابت نمی کند.
این روزنامه در اخیر تاکید می کند: نباید این طور باشد که رییس جمهور صرف به یک نفر اعتماد کند، باید کسی دیگر را که دارای توانایی و شایستگی است، به این پست معرفی نماید، باید مدیریت این وزارت براساس توافق کٌلی و رای پارلمان کشور به کسی سپرده شود، نباید کشمکش های سیاسی وزارت خانه های امنیتی را در وضعیت بلاتکلیفی قرار دهد. به دلیل که چنین چیزی در شرایط جنگی به هیچ‌وجه به نفع نظام مشروع افغانستان نیست.

روزنامه جامعه باز؛ سال شکنندگی سیاسی
به قول جامعه باز، جان کری پس از شدت گرفتن تنش های سیاسی در درون و بیرون حکومت به کابل آمد، ماجرا پیچیده تر از تجدید تعهد امریکا برای حمایت از دولت افغانستان است. آقای کری یا معمار حکومت بار دیگر باید اختلاف ها را مدیریت کند آن هم در پایان ریاست جمهوری اوباما، علی رغم تعهدات او در افغانستان نه جنگ پایان یافته و نمی تواند نیروهایش را خارج کند. به هر حال تمام نگرایی ها بر سر حفظ حکومت کابل است ولی تداوم این حکومت وابسته به سه مشکل اصلی است:
۱- روند صلح که آقای غنی نسبت به آن خوش بین است با دشواری های فراوان رو به رو شده است. انشعاب گروه طالبان، سرگردانی سیاسی غنی در پاکستان، عدم تفاهم سیاسی با آسلام آباد از چالش های جدی در این پروسه پنداشته می شود که حل آن موارد تا حدی ناممکن است. ۲- رییس جمهور بازهم دیروز از مبارزه با فساد و آوردن اصلاحات سخن زد که علی رغم سخنان ایشان، مبارزه با فساد اداری با شکست مواجه است؛ مثل پروند کابل بانک، مکاتب خیالی، پرونده تیل و روغنیات وزارت دفاع، لوجستیک وزارت داخله، فساد گسترده در معادن، قراردادها، استخدام کارمندان و سایر موارد. هیچ کدام این ها به درستی خوانده و بررسی نشده است. هردو طرف هم شدیدآ درگیر اختلافات برای تقسیم قدرت سیاسی است.
به اساس این نوشته سومین مورد هم؛ سرپرستی ولایت بلخ، وزارت دفاع و ریاست امنیت ملی می باشند که تاکنون لاینجل مانده اند، تلاش رهبران حکومت برای کنترل بیشتر و دست بازتر در آوردن تغییرات در ساختار هستند و هر کدام سهم خود را مطالبه می کند. هرچند که دکتور عبدالله از مواضع اولیه اش عقب نشسته و تمام تلاش هایش برای حفظ موقعیت فعلی اش است اما به این معنی نیست که رییس جمهور در همه چیز دست باز دارد. برگزاری لوجه، اصلاحات انتخاباتی، تقسیم منابع به شکل فراگیر به جایش باقیست. به هر صورت موضوع فساد و صلح برای امریکایی ها مسایل نگران کننده اند اما آینده حکومت وحدت ملی برای همه جدی است.
در اخیر روزنامه نوشته که آقای جان کری این پیام را به تمام رقبای سیاسی رهبران حکومت وحدت ملی داد که طرح انتخابات زودهنگام و پایان دادن به این حکومت دست کم در دستور کار نیست.

Print Friendly, PDF & Email

همچنان ببینید

به بهانۀ هفته قانون اساسی؛ از ضرورت تعدیل تا تجلیل نمادین

 نهضت گرایش به قانون اساسی در حوزه‌ی مشترک تمدنی ما، به ویژه در افغانستان تاریخ …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *