چهارشنبه ۲۶ ثور ۱۴۰۳
صفحه نخست / گزارش / بررسی سرمقاله های روزنامه های امروز کابل

بررسی سرمقاله های روزنامه های امروز کابل

روزنامه هشت صبح؛ لزوم گسترش عملیات به ساحات پایگاهی طالبان
به نوشته روزنامه، بخش های مختلف نیروهای امنیتی تازه نفس به کندز رفته اند تا از تکرار فاجعه سال گذشته در این ولایت جلوگیری کنند به این خاطر طالبان در این ولایت تلفات سنگین را متحمل شده اند. انتظار میرود نیروهای امنیتی پایگاه های طالبان را در این ولایت مورد هدف نظامی قرار دهند چراکه دشت ارچی و چهاردره کندز مرکز تسلیحات و آموزش طالبان است، این گروه تجهیزات سال قبل کندز را نیز در اینجا جابجایی کرده اند. اگر نیروهای امنیتی اینجا را تحت حملات و فشار بگیرند، طالبان هیچ غلطی نمی توانند.
به باور روزنامه در زمان حضور رزمی ناتو، جغرافیایی جنگ تا این حد گسترده نشده بود، تحرکات طالبان در شمال محسوس نبود، دلیل این کار هم هدف قرار دادن پایگاه های گروه طالبان بود که قدرت عملیاتی آنان را از بین می برد. هرچند حالا آن امکانات ناتو در اختیار نیروهای امنیتی قرار ندارد ولی به این معنی هم نیست که آنان امکانات ندارند. با تجهیزات و تسلیحات امنیتی شان می توانند طالبان را مغلوب سازند، برای ضربه زدن به طالبان دشت ارچی و چهاردره نیاز به تانک «اف شانزده» و تانک «مرکو» نیست.
هشت صبح در اخیر تاکید دارد، اگر طالبان مجبور به دفاع از پایگاه های خود در کندز شوند، ابتکار عمل به دست نیروهای امنیتی ما می افتد. اکنون تمام تلاش طالبان بر سقوط دادن یکی از ولایات کندز، هلمند و پکتیا برای تثبیت قدرت شان به عنوان یک گروه تاثیرگذار، متمرکز است. این احتمال هم وجود دارد که رهبری طالبان در افغانستان تحت فشار پاکستان باشند تا مرکز یک ولایت را سقوط دهند. ولی نیروهای امنیتی کشور می توانند با راه اندازی عملیات تهاجمی برنامه های طالبان را خنثی کنند. در ضمن سیاسیون کشورما باید درک کنند که پیروزی یا شکست نیروهای امنیتی همگانی است. تا زمانیکه طالبان در میدان نبرد شکست نخورد، هر نوع تلاش برای مسامحه و صلح بیهوده است.

Sarmaghala4روزنامه آرمان ملی؛ رهبران حکومت نباید تخته بر پشت بخوابند
آرمان ملی می نویسد: اگر زمان حکومت وحدت ملی پنج ساله است به این معنی نیست که دیگر رهبران حکومت به مسایل مهم ملی به خصوص تهدید طالبان توجه نکنند. اکنون نظام در شرایط دشوار قرار دارد، اگر دیر بجنبیم، دشمن از غفلت ما بهره می برد تا به مقصود شان برسند. بهتر است رییس جمهور به وعده های انتخاباتی خود عمل کند، نگذارد وضعیت کشور بیشتر از این به وخامت بگراید. اکنون برای مردم افغانستان امنیت مهمترین مسئله است.
روزنامه تاکید دارد که رهبران حکومت وحدت ملی باید هرچه زودتر به موضوع سرپرستی در اداره امنیت ملی و وزارت دفاع خاتمه دهند و برای رهبری این دو نهاد مهم، افراد مسلکی و کارفهم را معرفی کنند، افراد که شایستگی داشته باشند تا وضعیت بهبود یابد. فراموش نکنیم که بیشترین تلفات نیروهای امنیتی ناشی از ضعف مدیریت است.
به باور آرمان ملی، برگزیدن چهره های خوش نام اعتبار و وجاهت این نهادها را بیشتر می سازد، پیروزی، جان و زندگی نیروهای امنیتی وابسته به میدان های جنگ یا مدیریت جنگی است. اگر به جان و حیات این نیروها علاقه وجود دارد، باید هرچه زودتر سرنوشت این نهادهای مهم مشخص شود. نویسنده می افزاید: اجرایی شدن تعهدات سران حکومت می تواند گٍُرهء بسیاری از مشکلات جاری را در کشوربکشاید و افغانستان را از بحران کنونی نجات بدهد.

روزنامه ماندگار: ستـایـش؛ آزمونِ سنجشِ وجدانِ جمعیِ ما
ماندگار نوشته است که قتل ستایش دختر افغانستانی، داغ دیگری بر دل های داغدار مردم افغانستان نشانده است. کسانیکه هر روزشان با خبرهای دردناک خشونت، انفجار و انتحار شروع و با همین خبرها نیز ختم می شود. به این دلیل این خبر برای مردم ما رویداد تازه نیست، تجاوز بر کودکان و خشونت علیه زنان در افغانستان دارای پیشینه ی دراز است. متاسفانه در بسیاری موارد نهادهای عدلی و قضایی هم در رسیدگی به این جنایات تعلل می کنند.
روزنامه می نگارد: درد ستایش یک بار دیگر وجدان اجتماعی ما و حتی ایرانی ها را به جنبش در آورده است، کاربران شبکه های اجتماعی در دو کشور نسبت به این رویداد غمناک واکنش گسترده نشان داده اند. این نشان میدهد که انسان های با وجدانی در دو سوی مرز هستند. اکنون انتظار میرود که کشور ایران با این قضیه فراتر از مرزهای سیاسی و ملیتی برخورد کند و این حادثه را از زوایه انسانی داوری نماید، دولت افغانستان هم مسوولیت دارد که از حقوق مدنی و انسانی اتباع اش در جهان دفاع کند به این خاطر باید این موضوع را از مجاری دیپلوماتیک دنبال نماید. به هر حال سکوت رسمی کابل در این باره قابل قبول نیست.
نویسنده باور دارد که قتل ستایش یک جنایت علیه بشریت است که سکوت هر انسان به این موضوع خیانت به مقام انسانی و اعلام خروج از دایره بشریت است. تا کنون نهادهای مدنی و مدافع حقوق بشر در بسیج افکار عمومی نسبت به این رویداد موفق بودند، وکلای مدافع زیادی ایرانی خواهان پیگیری رایگان و رضاکارانه قضیه ی ستایش شده اند. در حال حاضر از دولت های دو کشور انتظار میرود که این موضوع را به طور جدی دنبال کنند. رویداد ستایش زنگ خطری است برای دولت افغانستان تا نسبت به حفظ حقوق شهروندانش احساس مسوولیت نماید تا کسی مجبور به ترک کشور نشود و حکومت ایران هم در ارتباط به حقوق مهاجران افغانستان و مظالم صورت گرفته بی توجه نباشند.

Print Friendly

همچنان ببینید

به بهانۀ هفته قانون اساسی؛ از ضرورت تعدیل تا تجلیل نمادین

 نهضت گرایش به قانون اساسی در حوزه‌ی مشترک تمدنی ما، به ویژه در افغانستان تاریخ …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *