یکشنبه ۱۱ قوس ۱۴۰۳
صفحه نخست / بدون کتگوری / لطف‌الله نجفی‌زاده: طلوع‌نیوز، رسانه‌ای تابو‌شکن است

لطف‌الله نجفی‌زاده: طلوع‌نیوز، رسانه‌ای تابو‌شکن است

پس از شکست رژیم استبدادی طالبان در افغانستان، درب آزادی بیان بروی شهروندان و روزنامه نگاران کشور باز شد
و با آب شدن یخ دگم اندیشی و تحجّر روزگار طالبانی، روزنامه نگاران و خامه به‌دستان توانستند در راستای بازتاب دیدگاه‌ها و خواست‌های مردم گام‌های هرچند آهسته اما متین بردارند و مردم را در ژرفنای اطلاعات و حوادثی قرار دهند که همه روزه در کشور اتفاق می افتد.
همچنان فضای آزاد پسا ۲۰۰۱ سبب شد تا نهادهای متعدد رسانه‌یی در کشور پا بگیرد و اطلاعات را از تک‌منبعی و حکومتی بودن برهاند. این نهادها علی رغم دست و پنجه نرم کردن با فراز و نشیب‌های بسیار توانستند تاثیر جدی روی راه و روش فرهنگی- اجتماعی مردم بگذارند و نگرش مردم را نسبت به اتفاق‌های پیرامون شان تغییر دهند. این تلاش ها سبب شد تا رسانه‌های کشور چندین بار جایزه‌های متعدد رسانه‌ای را به‌دست بیاورند.
در همین راستا “مدال قهرمان آزادی اطلاع رسانی” که همه ساله از جانب سازمان جهانی گزارشگران بدون مرز به خبرنگاران و رسانه های دارای بیشترین تحرک در کار اطلاع رسانی اهدا میگردد. امسال برای دومین بار به افغانستان تعلق گرفته است.
شامگاه چهارشنبه ۲۸ ثور «کانون اصلاحات» در یک نشست صمیمانه با شماری از خبرنگاران و مسوولان نهاد های رسانه یی و چهره های فرهنگی کشور، از لطف الله نجفی زاده رییس طلوع نیوز و همکاران او در این رسانه به دلیل کسب «مدال قهرمان آزادی اطلاع رسانی» قدر دانی کرد.
حشمت رادفر، گرداننده این برنامه ضمن عرض تبریک به طلوع‌نیوز به خاطر به دست آوردن ” مدال قهرمان آزادی اطلاع رسانی “، اظهار داشت: رسانه‌ها در افغانستان طی ۱۴ سال گذشته تلاش کردند تا آزادی‌های مدنی، حقوق شهروندى، آزادی بیان و دموکراسی در افغانستان نهادینه گردد. همزمان با این‌که این رسانه‌ها در این راه بهای سنگینی پرداخته‌اند، چندین جایزۀ ارزشمند بین المللی را نیز به افغانستان آورده اند. او گفت، سال پار، جایزه “مدال قهرمان آزادی اطلاع رسانی” را روزنامه وزین هشت صبح برنده شد و امسال تلویزیون طلوع مدال مزبور را به‌دست آورد.
آقای رادفر با بیان این که امسال در کنار افغانستان، روزنامه نگارانی از کشور های ایران، ترکیه و بروندی نیز از سوی سازمان گزارشگران بدون مرز با کسب این مدال”قهرمانان آزادی اطلاع رسانی” معرفی شده اند. وضعیت روزنامه نگاری و اطلاع رسانی در افغانستان را برغم مشکلات موجود نسبت به این سه کشور و منطقه بهتر ارزیابی کرد اما گفت که چه در گذشته و چه اکنون تلاش‌های خزنده‌ای وجود داشته و دارد تا با ترفندهای پیدا و پنهان صدای روزنامه نگاران را خفه سازند و یا به نحوی اعمال سلیقه کرده رسانه‌ها را به خواست خویش سمت و سو دهند اما روزنامه نگاران به این هوش و فراست رسیده اند تا بدانند که پشت پرده این تلاش ها چه اهداف نامیمونی نهفته است.13236223_1133529493334918_1900151863_n
او افزود: هرچند خبرنگاران در افغانستان از امنیت مصونیت لازم برای پیشبرد بهینۀ فعالیت های مسلکی شان برخوردار نیستند، اما به خاطر فروزان نگه داشتن مشعلی که ۱۴ سال پیش افزوخته اند سعی می کنند و نمی گذارند این مشعل، خاموش شود.
مشاور رسانه یی رییس اجراییه از قربانیان رویداد تروریستی چهارشنبه سیاه سال پار که به شهادت و زخمی شدن شماری از کارمندان تلوزیون طلوع و طلوع نیوز، یادآوری کرد و با تاکید بر اینکه جریان اطلاع‌رسانی در افغانستان به حرکت خود ادامه می‌دهد. افزود که ریاست اجرائیه حکومت وحدت ملی به آزادی بیان و فعالیت آزاد رسانه ها در افغانستان با قاطعیت متعهد است و با هرگونه تلاشی که از درون و بیرون حکومت به منظور اعمال محدودیت بر رسانه ها و خبرنگاران صورت بگیرد، مقابله خواهد کرد.
سپس آقای صدیق‌الله توحیدی، رییس دیدبان رسانه ها در موسسه (نی)، کسب “مدال قهرمان آزادی اطلاع رسانی” به طلوع نیوز تبریک گفته افزود، خانواده طلوع با کم‌ترین هزینه در افغانستان به کار رسانه‌ای پرداخت. آقای سعد محسنی نخست رادیوی آرمان و سپس طلوع و طلوع نیوز را اساس گذاشت اما، پابندی به ارزش‌های خبرنگاری، آگاهی دهی معیاری و مسوولانۀ این گروه رسانه یی سبب شد تا امروز قله‌ها شامخ پیروزی را تسخیر کنند و اینک پربهاترین مدال خبرنگاری را به دست آورند.
آقای توحیدی اظهار داشت؛ طلوع به‌رغم فشار های پیهم پولیس، زندانی شدن کارمندان این رسانه و پی‌گرد دادستانی‌کل کشور، به شکستن تابوهایی پرداخت که لایه‌های متراکم آن روی ذهن بسیاری از شهروندان افغانستان سنگینی می کرد.
همچنان آقای توحیدی گفت: تاکید بر استقلالیت، بی‌طرفی و عدم مسامحه در اطلاع رسانی سبب می شود تا یک رسانه اعتماد شهروندان را به دست آورد. بدین ملحوظ هرگونه اعمال سلیقۀ، رسانه را صدمه می زند.
به پندار آقای توحیدی، کسب “مدال قهرمان آزادی اطلاع رسانی” مسؤولیت مدیران موبی گروپ را نسبت به پاسداری ازاعتماد و اعتبار شهروندان بیشتر کرده است.
در ادامه آصف آشنا، با اشاره به اهمیت مدال “قهرمان آزادی اطلاع رسانی” گفت: کسب این مدال پیش‌آمد بزرگی است که در حوزۀ آگاهی دهی در افغانستان اتفاق می افتد. بنابراین، برگزاری چنین محفلی از سوی کانون اصلاحات کاری‌است ستودنی.
آقای آشنا افزود: آن‌چه طلوع را ارزشمند می سازد شکستن تک صدایی تاریخی است که سال ها بر سرنوشت سیاسی- رسانه‌اى کشور سایه افگنده بود. در گذشتۀ نه چندان دور، رسانه هايى كه اطلاعات را به گونه رسمی و دست‌بندی شده به خورد مخاطبین در کشور می دادند.
آقای آشنا با اشاره به تابو شکنی‌های طلوع و بهای سنگینی که از این بابت پرداخته است، افزود؛ طلوع با برنامه‌های اجتماعی خود فاصله میان شهروندان افغانستان را کوتاه کرد و برای هر شهروند تصویر ملموس و عینی از هم‌وطنان‌شان ارایه نمود که این تصویر عینی و محسوس بسیاری از باورهای غلط سیاسی را که از قبل در ذهن شان شکل گرفته بود دگر گون ساخت.13087495_1388730534476839_193835070661190604_n
آقای آشنا علاوه کرد: طلوع در کنار برنامه‌های سیاسی و اطلاع رسانی، با برنامه‌های اجتماعی خود گام های استواری را در راستای شکل دهی زندگی مدنی مردم برداشت. کار طلوع در عرصه فرهنگی، اجتماعی- مدنی به پیمانه‌ای ارزشمند است که سامانه‌ای به نام حکومت طی چهارده سال به گونۀ درست نتوانسته آن را انجام دهد. بدین ملحوظ يك چنین مدالی باید سال‌ها پیش برای طلوع اهدا می گردید تا صدایی می شد برای حکومتی كه در طول چهارده سال گذشته حکومت‌داری خویش با توطئه سکوت، آزادی بیان را در کشور خنثا کرده است.
آقای آشنا افزود، در چهارده سال گذشته شهروندان شاهد نشر پرونده‌های متعدد از سوی تلویزیون طلوع بودند، اما حکومت در مقابل آن سکوت اختیار کرد و آن را پشیزی اهمیت نداد.
در پایان این برنامه آقای لطف الله نجفی زاده، رییس شبکۀ خبری طلوع با یادی از خاطره‌های ۷ تن از کارمندان کشته شده‌ این رسانه صحبت خود را آغاز کرد. آقای نجفی‌زاده گفت: مقام کنونی را که طلوع‌نیوز به آن نایل شده است زادۀ چهار عامل است:
۱- سعی و تلاش‌های بی‌دریغ کارمندان این رسانه. کارمندان این رسانه خود را مالک و صاحب رسانه می دانند و از هیچ‌گونه تلاشی در راستای ارتقای آن دریغ نخواهند کرد.
۲- شجاعت و نترس بودن کارمندان طلوع در راستای اطلاع دهی.
۳- عدم مداخله و نظارت صاحب امتیاز این رسانه در كاراطلاع دهی رسانه طلوع. هرچند از بیرون تصور چنین است که هر خبری که در طلوع و یا طلوع نیوز پخش می شود پس از نظارت شدید صاحب امتیاز این رسانه نشر می‌شود اما واقعیت امر چنین نیست. هر خبرنگار طلوع می تواند برای نشر خبری در طلوع تصمیم بگیرند.
۴- قاطعیت خبرنگاران طلوع. خبرنگاران طلوع مصمم استند تا برای کسب اعتماد بیشتر مردم از کوچک‌ترین معیار اطلاع دهی عدول نکنند.
آقای نجفی‌زاده افزود: در افغانستان تابوهای فراوانی وجود دارد که یک رسانه نمی‌تواند به سادگي آن تابوها را بشكند و طلوع‌نیوز تلاش می‌کند این تابوها را بشکند. او افزود، هرچند وضعیت رسانه‌ها نسبت به بسا کشورها در افغانستان بهتر است اما چالش‌های بی‌شماری در كشور وجود دارد که روند اطلاع دهی آزاد‌ را با چالش مواجه می سازد. آقای نجفی‌زاده طی صحبت خود به فشارهایی اشاره کرد که از سوی حلقات مشخص از درون و بیرون حکومت جهت سانسور بر رسانه‌ها اعمال می شود.
به پندار آقای نجفی‌زاده، آزادی رسانه‌ ها در افغانستان رابطه مطلق به قدرت و انسجام رسانه‌ها دارد وگرنه هیچ‌ قانونی و یا وعد‌ۀ حكومتی نمی‌تواند آزادی رسانه‌ها را در كشور تضمین کند.
آقای نجفی زاده افزود، مقوله‌ای در خبرنگاري وجود دارد “هیچ خبری ارزش جان خبرنگار را ندارد” اما در افغانستان قضیه فرق می‌کند. تلاش ژورنالیستان خبرگزاری محض نیست، آن ها سعی می کنند تا با خبرنگاری “آزادی” را نیز نهادینه کنند.
در خاتمه، ﺷﻤﺎﺭي اﺯ شخصیت‌های رسانه‌ای کشور، لوح تقدیری را که کانون اصلاحات جهت گرامی‌داشت از طلوع‌نیوز به خاطر کسب مدال” قهرمان آزاد اطلاع رساني” تهیه کرده بود، به لطف‌الله نجفی زاده، رئیس شبکۀ خبری طلوع، اهدا کردند.

Print Friendly

همچنان ببینید

تحول طلبی در سامانۀ قدرت و ساختار نظام، اساسی ترین خواست مزاری بود

این موضوع در نشستی مطرح شد که به مناسبت بیست و سومین سال شهادت استاد …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *